Gent Tegen Armoede

Inleefweek op AVS

De Gentse inleefweek armoede is een feit. Een week lang zullen Gentenaars met een gemiddeld inkomen moeten rondkomen met amper 50 euro. Daardoor ervaren ze zelf hoe het is om in armoede te leven. Op het startmoment vanmorgen werden tientallen Gentenaars uitgenodigd. Samen met 600 Gentse hogeschoolstudenten gaan ze de uitdaging aan om te overleven met minder dan 10 euro per dag.
Melissa De Clippeleer van Vormingsplus is één van de organisatoren van de inleefweek in Gent. Voor haar is het belangrijk dat mensen, die normaal makkelijk rondkomen, geconfronteerd worden met armoede: “Wij willen eigenlijk dat armoede ook van binnenuit beleefd wordt en niet alleen door er iets over te lezen maar door zelf dichter bij de leefwereld van mensen in armoede te gaan staan.” Die ervaringen moeten volgens haar gedeeld worden. De deelnemers van de inleefweek worden daarom gevraagd om hun ervaringen te delen op sociale media via een blog, via facebook en met de hashtag #inleefweek9000.

Vandaag wordt 1 op 5 Gentenaars geboren in een kansarm gezin. De deelnemers van de inleefweek krijgen, via een getuigenis van ervaringsdeskundige Caro Bridts (foto links), te horen hoe je als kind opgroeit in armoede. “Toen ik kind was gingen we thuis niet naar de dokter. Als ik iets mankeerde durfden ze gewoonweg niet te gaan want ik stond altijd vol blauwe plekken van de slagen. Wij hadden geen huisdokter trouwens en als het echt nodig was trokken we naar de spoedopname.”
Die opvoedingssituatie tekende Caro voor de rest van haar leven. Toen ze dertig jaar was kwam ze in de psychiatrie terecht. Nu is ze professioneel ervaringsdeskundige en kan ze dankzij haar getuigenis mensen wakker schudden. Ze hoopt ook dat de inleefweek mensen kan beïnvloeden zegt ze: “Ik vind het het echt wel heel belangrijk dat ze tot bij gevoelens kunnen komen. De deelnemers zouden moeten kunnen ervaren hoe pijnlijk bijvoorbeeld een hongergevoel is. Wat betekent het als ik ‘nee’ moet zeggen tegen mijn kinderen als ze iets vragen, al was dat maar een koek of een stukje speelgoed of kinderchocolade…. Ik hoop dat ze daar bij stilstaan en dat ze tot bij dat gevoel kunnen komen.”
© Luk Dewulf

Deel via:

FacebookTwitterGoogleLinkedIn


Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter